La comarca de La Safor conserva nombrosos vestigis de la presència de l’Islam. Els set segles de civilització musulmana a la península Ibèrica la van traure de l’obscurantisme de l’Edat Mitjana europea i la van incorporar a una civilització esplendorosa i avançada en molts aspectes. Les terres de La Safor no van ser una excepció. L’herència d’eixa època inclou paissatges d’horta, assuts, sèquies i altres infraestructures de regadiu, paissatges abancalats i nombrosos topònims. I també un patrimoni arquitectònic de banys, alqueríes, torres vigia i muralles. Però sobre tot, ens impressionen els castells, imponents, en els punts més alts de diversos municipis de La Safor. A través d’ells coneguerem el llegat andalusí als terres de La Safor.
Hi-ha una família valenciana que va saber barrejar amb èxit el poder terrenal i el religiós: els Borja, o Borgia, cognom que adoptaren quan es traslladaren a Itàlia. Esta llegendària família va tindre la seua residència a Gandia durant segles, i la seua influència es pot vore a tota la comarca en forma de grans fites arquitectòniques, tant de caràcter civil com religiós. A banda de Sant Francesc de Borja, un sant dels més coneguts, esta família va aconseguir que dos dels seus representants arribaren fins a la mateixa cadira de Sant Pere: són els papes Calixte III i Alexandre VI. Este recorregut per palaus i esglèsies ens parla de l’esplendor viscut a la comarca segles enrrere i de la influència que van exercir a Europa els membres de la família Borja.
A banda dels vestigis arquitectònics de temps passats que es conserven i es poden visitar a la comarca de La Safor, n’hi-ha d’altres, relacionats amb l’etnologia, la arqueología, la industria o les costums. Són els que es poder coneixer a través de la visita a un museu. L’oferta museística de La Safor és ampla i variada, i gràcies al treball de molts professionals, rica i ben presentada. Com es lògic, les dos ciutats més grans de la comarca, Gandia i Oliva, concentren la major part de l’oferta museística, però no tota: també hi-ha xicotets municipis com Ador o Potries que compten amb sugerents propostes. Destaquem, per la seua originalitat, el Museu Vicente Parra, actor d’Oliva que va participar en una trentena de pel.licules i més de vint obres de teatre en la segona meïtat del segle XX.
La comarca de La Safor compta amb una gran varietat de paisatges, en els quals podem contemplar i disfrutar d’una variada oferta, que combina a la perfecció mar i muntanya. A l’interior podem gaudir d’accidents geogràfics com barrancs, marjals, serres, muntanyes i rius. Esta proposta d’interior es complementa amb un extraodinari litoral, on podem trobar acollidores platges, vertebrades pel cordó dunar que uneix diversos municipis saforencs que s’aguaiten a la mar. La comarca compta amb una estructurada oferta de rutes de diferent categoría: muntanya, marjal, ruis, barrancs… A més de nombroses coves, algunes d’elles aptes per a visites de públic convencional i altres per a practicar espeleologia.
Al llarg i ample de la geografía saforenca trobem vestigis de temps passats, que ens permeten reconstruir part de les costums, que han anat evol.lucionant al llarg del segles. Costums que estaven modelades per la necessitats defensives, d’abastiment, del día a día o lúdiques. Potser no siguen grans monuments, però sense dubte ens ajuden a comprendre el passat, i totes juntes en una mateixa ruta ens permeten recorrer bona part del territori de la comarca. Imagineu haver d’anar tots els dies a rentar a mà al llavador del poble? O estar tan fart de les incursions dels pirates com per a construir una alta torre de vigilancia? O anar al trinquet a apostar per a traure un sobresou? O guardar neu per a l’hivern sense disposar d’electricitat ni nevera o aigua per a l’estiu en cisternes comunes? Amb esta ruta descobriràs xicotetes joies que t’ajudaràn a imaginar un ric passat.