Al 1255 Jaume I va recaptar 3000 sous per a la construcció de la muralla.
A diferència d’altres localitats saforenques, Gandia va ser fundada després de la conquesta cristiana, per tant és una vila de nova planta. Per això podem tindre constància documental de molts fets, com ara la seua fortificació. El nou assentament es va protegir ràpidament amb un recinte emmurallat. En el 1255 Jaume I va recaptar 3000 sous per a la construcció de la muralla i Jaume II va concedir l’any 1308 una excepció en el pagament d’impostos per concloure l’obra l’alçament de les muralles.
Aquest primer recinte es caracteritza per un traçat més o menys rectangular envoltat de fossat, amb torres de planta quadrada i rectangulars en els angles i dispersos regularment per tot el traçat. La tècnica constructiva empleada és la tàpia.
El duc Francesc de Borja va deixar una forta empremta a la ciutat. Queden nombroses mostres del seu mandat, com la Torrassa del Pi, una de les torres defensives que protegien la ciutat.
La major part de les muralles van ser destruïdes o emprades com a murs en la construcció de noves edificacions al s. XIX. Romanen torres i elements amagats entre les cases del centre històric. Per la banda del riu Serpis podem veure part de la muralla.
Actualment la Torrassa del Pi, coneguda a Gandia com Torrejó del Pi, acull la “Crida” Fallera, on es convida a la ciutat a participar en les Falles.