Consta de dues parts, d’una banda el santuari de la Verge del Puig, d’altra el monestir mercedari.
Ús primitiu: Religiós.
Ús actual: Públic, contenidor cultural, visites, exposicions, esdeveniments.
La importància d’aquest recinte ha estat recollida fins i tot a l’Estatut d’Autonomia valencià, on es reconeix el seu valor i la seua especial protecció. Forma part de la configuració del nostre territori des de la conquesta cristiana i segons la llegenda és el responsable de l’actual nom de la Vall d’Alfàndech, coneguda en l’actualitat com la Valldigna.
Monestir de Santa Maria de la Valldigna: A l’est de la població sobre un monticle s’alça aquest monestir, fundat per l’orde del Cister i situat al municipi de Simat de la Valldigna. Aquest edifici consta de dues parts, d’una banda el santuari de la Verge del Puig, d’altra el monestir mercedari fundat al segle XIII amb intervencions posteriors al segle XVI i XVIII.
Aquestes parts formen un conjunt rectangular amb quatre torres en les cantonades. L’església, d’estil gòtic, té tres naus de major altura la central, capelles laterals i cor als peus. La nau està dividida en cinc trams per arcs entre els quals es desenvolupen les voltes de creueria. L’altura més gran de la nau central permet l’obertura de finestrals que il·luminen l’església. L’església va tindre en origen la portada als peus; al segle XIV es va col·locar en el lateral trobant-se en l’actualitat en una de les façanes del conjunt. Es tracta d’una portada gòtica bocinada amb tres arquivoltes sobre fines columnes (Font: Conselleria de Cultura i Esport, 2009).